Skogshasten.com

Att köra med häst

Vad som kännetecknar en bra körhäst är en häst som är trygg med sin kusk. Alla hästar oavsett ras kan bli inköra men inte alla är lämpliga att köra häst. 

 

Tryggheten är viktig för att hästen ska lyssna och lita på sin kusk. Gör hästen det tar den inte till sin flyktinstinkt och sticker om något händer. Gör hästen det kan olyckor ske. 

Bra körhäst

En typisk körhäst är stolt, högrest och kraftigare än en typisk ridhäst, men ska samtidigt vara elegant med bra rörelser och god uthållighet.

En körhäst är en häst som drar olika typer av hästvagnar. Idag är det inte så vanligt med körhästar som drar vagnar. Under 1800-talet hade de sin storhetstid då det fanns ca 10 miljoner körhästar över världen. Idag används de främst inom hästsport och olika tävlingar eller utställningar. 

Körhäst historia

Människan började redan för ca 6000 år sedan att ta hand om hästarna och göra dem tama. Man använde då hästen främst för att dra släpor, vagnar eller kärror. 

 

Under 1800-talet kom den industriella revolutionen vilket ledde att antal hästar som drog vagnar ökade stort. Allt från brandkåren till mjölkbudet använde hästar till att dra kärror. 

 

I England avlades det fram starka och uthålliga hästar under 1600 och 1700-talet. Dessa hästar hette Norfolktravare. De finns inte längre kvar utan avlades in i Hackneyhästen som korsades med travhästar. Denna häst är istället väldigt lätt i typen. 

Körhäst egenskaper

En körhäst kan som sagt vara av vilken ras som helst. Under 1800-talet var rörelserna och uthålligheten det viktigaste för en bra körhäst. De skulle vara energiska, vägvinnande och snabba. Även höga knärörelser var ett önskvärt drag hos en körhäst.